Calendar

2020

 • Sat
  11
  Jan
  2020

  What is a Chord? (Dutch)

  10:00-17:00

  Akoesticum, Ede

  De cursus is voor iedereen, zanger en/of instrumentalist, die graag wil weten hoe akkoorden in elkaar zitten en hoe ze met elkaar verbonden kunnen worden. Je leert de theoretische basis van de harmonieleer en kruipt in de huid van de componist door in de praktijk met akkoorden te spelen.
  Wilko zal de zangers onder zijn hoede nemen; Robert de instrumentalisten. Instrumentalisten gaan onder meer aan de gang met toetsinstrumenten. Op een toetsinstrument wordt de theorie letterlijk aanschouwelijk gemaakt: door naar de toetsen te kijken wordt duidelijk hoe de theorie in de praktijk wordt gebracht.

  Geef je op (er is bijna geen plaats meer!)

   

 • Tue
  14
  Jan
  2020

  Improvisation Presentation / Concert at the Conservatory

  20:00

  Conservatory of the Hague

  After a year of research and meetings, a group of improvisation teachers at the conservatory will present their findings at a special festival day

  programme tbd 

 • Sun
  16
  Feb
  2020

  A Bite at the Opera with Opera2Day

  19:00 Utrechtse Schouwburg

  Our take with Opera2Day on the Fairy Queen in the Utrechtse Schouwburg and restaurant. Including dinner!

 • Sun
  23
  Feb
  2020

  Workshop & Concert

  15:00-18:00

  Concert cafe copernicus

  Daguerrestraat 16, 2561 TT Den Haag http://www.dccopernicus.nl/

  Workshop 15:00
  Een workshop over samenspel en samen creëeren, met het gebruikt van simpele liedjes en thema’s.
  Neem je favoriete lied of melodie en ontdek wat we daar van kunnen maken!

  Concert 16:30
  Inventions – Bach Revisited

  “Inventions” is een reis door het creatieproces, een kijkje in de keuken van de componist en een spannend duel tussen twee muzikanten.

  In Bachs tijd was een ‘Invention’ (inventie) een kort thema of muzikaal idee, dat op allerlei manieren met zichzelf gecombineerd, over elkaar heen geschoven of uit elkaar gehaald kon worden (zoals de creativeitsoefening waarbij je zoveel mogelijk manieren bedenkt om een paperclip te gebruiken).

  Bach was hier een genie in. Hij recyclede op deze manier hele stukken en kon urenlang improviseren op een eenvoudige koraalmelodie, dat het de oren van de toehoorders deed klapperen.
  In “Inventions” verrast The Scroll Ensemble door geïnspireerd door Bachs inventieve rijkdom zelf te goochelen met instrumentencombinaties, muziek van Bach en de bouwstenen waar Bach mee speelde.
  Hoe klinkt een vioolsonate op het Chinese blaasinstrument Sheng? En hoe klinkt zo een gerecycled koraal met buitelende omspelingen op blokfluit en altviool? Wat als een violist zijn partita op de piano speelt geïnspireerd door bijvoorbeeld Beethoven, en wat voor andere combinaties zijn er nog mogelijk?
  In zijn Inventionen neemt Bach een kort melodietje (soms zelfs van een andere componist zoals Pachelbel) en werkt het uit, als een personage in een verhaal, altijd hetzelfde maar door het verhaal van het publiek ook altijd veranderend. In deze meest uitdagende vorm van improvisatie wordt met behulp van takken een thema met het publiek gemaakt. Dan begint ons spel in een muzikale dialoog; in tegenstelling tot een enkele pianist kunnen twee spelers niet altijd weten wat de ander gaat doen en die spanning en speelsheid liggen aan de basis van elk The Scroll Ensemble Concert. Kom en maak deel uit van de inventie!

  Robert de Bree – hobo, blokfluit, piano, sheng
  James Hewitt – viool, altviool, piano

  —– English —–

  Workshop 15:00
  A workshop about playing and creating together, using simple songs and themes as a starting point. Bring your favourite song or melody, and discover what it can become.

  Concert 16:30
  Inventions and Partitas- Bach Revisited

  ‘Inventions’ is a journey into the act of creating, a glimpse into the mind of a composer, and an exciting duel between two musicians.

  In Bach’s time, ‘Invention’ implied a theme or a musical idea, which could be developed and used in many different ways (very much in the sense of a creativity exercise where one has to think of as many ways to use a paperclip as possible).

  Bach reused entire pieces, and could improvise on a simple chorale melody for hours. How does a violin partita sound on the Chinese wind instrument, Sheng? And how does a chorale sound with constantly changing transformations on top?

  In his Inventions, Bach takes a short melodic idea (sometimes even from another composer such as Pachelbel) and works it out, like a character in a story, always the same but always changing.
  In this most challenging form of improvisation, we create a theme with the help of the audience (and branches).
  Then we act out a musical dialogue; unlike a keyboard player, one player may not always know exactly which way the other will take it, and this excitement and playfulness lies at the heart of every Scroll Ensemble Concert.

  Come and be part of the invention!

 • Fri
  27
  Mar
  2020
  Sat
  28
  Mar
  2020

  [CANCELLED!!!!] Fail Better - Conference

  12:00 (on the 28th)

  Maastricht, Conservatory

  Innovation in classical music is happening all around us, driven by individuals and organizations throughout the globe. Although we tend to share our successes, there are few spaces to reflect on the risks and challenges that we encounter in innovative practices. After a call for innovative projects to practitioners, music educators, industry figures and academics, we are delighted to present our symposium programme.

  Make no mistake – Interactive lecture recital – Historical improvisation, the audience and mistakes. 

  Find out more here

   

 • Sat
  18
  Apr
  2020

  [CANCELLED!!!] Inventions - Bach reimagined

  20:00

  Boveneindsestraat 15, Kesteren

  James and Robert bring back their duo programme. How did Bach go to work? How do you create music or even, what is creativity, inventiveness? Find out in this programme!

  Inventions

 • Thu
  08
  Oct
  2020

  The True Beethoven

  20:00

  Jagthuis 

  Beethovens muziek was een scharnierpunt in de westerse klassieke muziek. Hij veranderde haar gezicht en inspireerde de muziek tot de dag van vandaag. Dit jaar vieren wij 250 jaar Beethoven en 15 jaar The Scroll Ensemble met een heel spannend programma: De “Ware Beethoven”.

   

  Dankzij zijn leerling Carl Czerny weten we veel over zijn muziek. Één zin blijft ons altijd bij: “De ware Beethoven hoorde je pas in zijn improvisaties.”

  Hoe in die tijd geïmproviseerd werd is bekend, maar weinigen doen dat nog tegenwoordig. Wat zelfs Beethoven niet deed was improviseren met verschillende muzikanten tegelijk.

  In dit programma gaan we op zoek naar dat improviseren, naar dat muzikale creatieve explosieve in het moment en doen dus een stap verder door dit in trio formatie te gaan doen. Welbekende muziek zoals het thema van Diabelli en de Kreutzer sonate gaan gepaard met nooit eerder gehoorde pareltjes.

  Dit programma is een muzikale fantasie over Beethovens muziek en de mensen om hem heen. Wat schreef zijn neef Karl, die bij hem woonde, over hem? En zijn leerling Czerny? Aan de hand van teksten en thema’s van het publiek improviseert The Scroll Ensemble Beethoven tot leven.

   

   

  Met Bert Mooiman

 • Fri
  30
  Oct
  2020

  Webinar: Versieringen in de vroegbarok

  16:00-17:00

  Online

  De webinar is in het Nederlands.

  Het boek Passaggi per potersi esercitare nel diminuire van Riccardo Rognoni (ca.1550-1620) staat in dit webinar centraal. In de vroegbarok noemde men het versieren van een melodie ‘diminueren’ (van het Italiaanse diminuire, dat letterlijk ‘verkleinen, verminderen’ betekent). Pas later in de barok kwamen trillers en allerlei andere fijne versieringen volop in zwang. Diminueren ligt echter dichtbij improviseren en geeft daarom een gevoel van vrijheid. Robert toont ons de meest gangbare patronen die musici in de vroegbarok gebruikten om een melodie te versieren. Ook laat hij voorbeelden van ‘diminuties’ horen in geluidsfragmenten. Wie dat wil kan enkele oefeningen voorbereiden en deze tijdens het webinar laten horen. Na afloop krijg je nog meer oefeningen en bladmuziek waarmee je na het webinar aan de slag kunt.

  Geef je hier op: https://www.huismuziek.nl/?id=160&course_id=7811

 • Sun
  01
  Nov
  2020

  Inventions - Bach reimagined

  12:00-14:00

  Museum Overschie 

  Inventions – Bach Revisited

  “Inventions” is een reis door het creatieproces, een kijkje in de keuken van de componist en een spannend duel tussen twee muzikanten.

  In Bachs tijd was een ‘Invention’ (inventie) een kort thema of muzikaal idee, dat op allerlei manieren met zichzelf gecombineerd, over elkaar heen geschoven of uit elkaar gehaald kon worden (zoals de creativeitsoefening waarbij je zoveel mogelijk manieren bedenkt om een paperclip te gebruiken). 

   
  Bach was hier een genie in. Hij recyclede op deze manier hele stukken en kon urenlang improviseren op een eenvoudige koraalmelodie, dat het de oren van de toehoorders deed klapperen. 
  In “Inventions” verrast The Scroll Ensemble geïnspireerd door Bachs inventieve rijkdom, goochelend met instrumentencombinaties, muziek van Bach en de bouwstenen waar Bach mee speelde.
  Hoe klinkt een vioolsonate op het Chinese blaasinstrument Sheng? En hoe klinkt zo een gerecycled koraal met buitelende omspelingen op blokfluit en altviool? Wat als een violist zijn partita op de piano speelt geïnspireerd door bijvoorbeeld Beethoven, en wat voor andere combinaties zijn er nog mogelijk?
  In zijn Inventionen neemt Bach een kort melodietje (soms zelfs van een andere componist zoals Pachelbel) en werkt het uit, als een personage in een verhaal, altijd hetzelfde maar door het verhaal van het publiek ook altijd veranderend. In deze meest uitdagende vorm van improvisatie wordt met behulp van takken een thema met het publiek gemaakt. Dan begint ons spel in een muzikale dialoog; in tegenstelling tot een enkele pianist kunnen twee spelers niet altijd weten wat de ander gaat doen en die spanning en speelsheid liggen aan de basis van elk The Scroll Ensemble Concert. Kom en maak deel uit van de inventie!
   
  Robert de Bree – hobo, blokfluit, piano, sheng
  James Hewitt – viool, altviool, piano
   
  Performing our Inventions Duo Programme for the Friends of the Mauritshuis