Calendar

Upcoming Events

Upcoming | Archive: 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
 • Fri
  30
  Oct
  2020

  Webinar: Versieringen in de vroegbarok

  16:00-17:00

  Online

  De webinar is in het Nederlands.

  Het boek Passaggi per potersi esercitare nel diminuire van Riccardo Rognoni (ca.1550-1620) staat in dit webinar centraal. In de vroegbarok noemde men het versieren van een melodie ‘diminueren’ (van het Italiaanse diminuire, dat letterlijk ‘verkleinen, verminderen’ betekent). Pas later in de barok kwamen trillers en allerlei andere fijne versieringen volop in zwang. Diminueren ligt echter dichtbij improviseren en geeft daarom een gevoel van vrijheid. Robert toont ons de meest gangbare patronen die musici in de vroegbarok gebruikten om een melodie te versieren. Ook laat hij voorbeelden van ‘diminuties’ horen in geluidsfragmenten. Wie dat wil kan enkele oefeningen voorbereiden en deze tijdens het webinar laten horen. Na afloop krijg je nog meer oefeningen en bladmuziek waarmee je na het webinar aan de slag kunt.

  Geef je hier op: https://www.huismuziek.nl/?id=160&course_id=7811

 • Sun
  01
  Nov
  2020

  Inventions - Bach reimagined

  12:00-14:00

  Museum Overschie 

  Inventions – Bach Revisited

  “Inventions” is een reis door het creatieproces, een kijkje in de keuken van de componist en een spannend duel tussen twee muzikanten.

  In Bachs tijd was een ‘Invention’ (inventie) een kort thema of muzikaal idee, dat op allerlei manieren met zichzelf gecombineerd, over elkaar heen geschoven of uit elkaar gehaald kon worden (zoals de creativeitsoefening waarbij je zoveel mogelijk manieren bedenkt om een paperclip te gebruiken). 

   
  Bach was hier een genie in. Hij recyclede op deze manier hele stukken en kon urenlang improviseren op een eenvoudige koraalmelodie, dat het de oren van de toehoorders deed klapperen. 
  In “Inventions” verrast The Scroll Ensemble geïnspireerd door Bachs inventieve rijkdom, goochelend met instrumentencombinaties, muziek van Bach en de bouwstenen waar Bach mee speelde.
  Hoe klinkt een vioolsonate op het Chinese blaasinstrument Sheng? En hoe klinkt zo een gerecycled koraal met buitelende omspelingen op blokfluit en altviool? Wat als een violist zijn partita op de piano speelt geïnspireerd door bijvoorbeeld Beethoven, en wat voor andere combinaties zijn er nog mogelijk?
  In zijn Inventionen neemt Bach een kort melodietje (soms zelfs van een andere componist zoals Pachelbel) en werkt het uit, als een personage in een verhaal, altijd hetzelfde maar door het verhaal van het publiek ook altijd veranderend. In deze meest uitdagende vorm van improvisatie wordt met behulp van takken een thema met het publiek gemaakt. Dan begint ons spel in een muzikale dialoog; in tegenstelling tot een enkele pianist kunnen twee spelers niet altijd weten wat de ander gaat doen en die spanning en speelsheid liggen aan de basis van elk The Scroll Ensemble Concert. Kom en maak deel uit van de inventie!
   
  Robert de Bree – hobo, blokfluit, piano, sheng
  James Hewitt – viool, altviool, piano
   
  Performing our Inventions Duo Programme for the Friends of the Mauritshuis
 • Sun
  31
  Jan
  2021

  Wat is een Akkoord? - Cursus

  10:00-17:00

  Akoesticum, Ede

  In deze cursus benaderen we de harmonieleer praktisch. De docent biedt je handvatten om met je instrument of stem op reis te gaan in de wondere wereld van de harmonie. Dit opent je oren en geeft je een nieuwe kijk op de muziek die je speelt.

  We kijken allereerst naar de verschillende soorten akkoorden en benoemen die. Vervolgens vragen we ons af wat je in de praktijk met die akkoorden kunt doen. Akkoorden benoemen lijkt op woord benoemen: je kent de regels van het spel, maar daarmee ben je nog niet automatisch een ervaren en creatieve speler! 
  We vragen ons af waarom bepaalde akkoorden een gevoel van beweging geven en andere niet. Waarom passen bepaalde akkoorden en akkoordcombinaties in klassieke muziek en andere niet? Welke akkoorden zitten er in jouw muziekstuk? Wat heb je aan die kennis? Kun je horen welk akkoord er klinkt? Kun je dat akkoord zelf ten gehore brengen? Hoe tover je een melodie tevoorschijn uit akkoorden?
  Misschien kom je tot de ontdekking dat je in je eentje op je dwarsfluit of zingend onder de douche al jarenlang allemaal akkoorden hebt gespeeld!
  Tip: deelnemers kunnen de docent van tevoren een stuk toesturen. De docent pikt er daar eentje uit. Hij vertelt over de akkoorden in dat stuk en licht zo een tipje van de sluier op over de werking van harmonie! 
  Er wordt van je verwacht dat je noten kunt lezen (bij voorkeur zowel in de viool- als de bassleutel); dat je een noot op afroep kunt spelen en dat je enigszins vertrouwd bent met begrippen als interval, toonladder en toonsoort. We zullen al improviserend bepaalde akkoorden en akkoordopeenvolgingen spelen. Je hoeft niet al te kunnen improviseren; de oefeningen van de docent helpen je op weg.

  Opgeven kan hier: https://www.huismuziek.nl/?id=160&course_id=7746

 • Sun
  18
  Apr
  2021

  Barokversieringen - Cursus

  10:00-17:00

  De Kom, Nieuwegein

  In de baroktijd werden niet alle noten die moesten klinken ook daadwerkelijk in de bladmuziek genoteerd. Muzikanten wisten zelf welke versieringen ze toe mochten voegen en konden op die manier hun creativiteit laten zien.
  Versieringen aanbrengen in de muziek is geen eenvoudige zaak, daarom pakken we het in deze workshop stapje voor stapje aan en creëren zo een stevige basis.
  Aan de hand van korte stukjes ensemblemuziek die je vooraf bestudeert, leer je in deze cursus al spelend en onderzoekend verschillende manieren om muziek te versieren. Hoe versier je renaissancemuziek, hoe barokmuziek? Kunnen we zelfs aan muziek van Mozart versieringen toevoegen? Wat zijn de verschillen, de overeenkomsten? Hoeveel schrijf je van tevoren op? Waar vind je je opties?
  Er gaat een wereld voor je open als je je verdiept in de kunst van het versieringen maken! De vaardigheden die je in deze workshop opdoet, zullen van pas komen bij nieuwe stukken die je op je repertoire neemt.
  Alle instrumentalisten zijn welkom, niet alleen degenen die een barokinstrument bespelen, maar ook degenen die een modern instrument bespelen of een volksinstrument. De stemming is a=440 Hz. Voorbereiding noodzakelijk.

  Geef je hier op: https://www.huismuziek.nl/?id=160&course_id=7732

 • Sat
  25
  Sep
  2021

  Escher, Bach and Leipzig

  19:30

  EX TEMPORE Improvisation Festival Leipzig

  Escher’s letters, his love for motive and Bach, live-painting by Torsten Pfeffer and of course THE SCROLL ENSEMBLE all come together in this performance!