Calendar

Upcoming Events

Upcoming | Archive: 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
 • Thu
  08
  Oct
  2020

  The True Beethoven

  20:00

  Jagthuis 

  Beethovens muziek was een scharnierpunt in de westerse klassieke muziek. Hij veranderde haar gezicht en inspireerde de muziek tot de dag van vandaag. Dit jaar vieren wij 250 jaar Beethoven en 15 jaar The Scroll Ensemble met een heel spannend programma: De “Ware Beethoven”.

   

  Dankzij zijn leerling Carl Czerny weten we veel over zijn muziek. Één zin blijft ons altijd bij: “De ware Beethoven hoorde je pas in zijn improvisaties.”

  Hoe in die tijd geïmproviseerd werd is bekend, maar weinigen doen dat nog tegenwoordig. Wat zelfs Beethoven niet deed was improviseren met verschillende muzikanten tegelijk.

  In dit programma gaan we op zoek naar dat improviseren, naar dat muzikale creatieve explosieve in het moment en doen dus een stap verder door dit in trio formatie te gaan doen. Welbekende muziek zoals het thema van Diabelli en de Kreutzer sonate gaan gepaard met nooit eerder gehoorde pareltjes.

  Dit programma is een muzikale fantasie over Beethovens muziek en de mensen om hem heen. Wat schreef zijn neef Karl, die bij hem woonde, over hem? En zijn leerling Czerny? Aan de hand van teksten en thema’s van het publiek improviseert The Scroll Ensemble Beethoven tot leven.

   

   

  Met Bert Mooiman

 • Sun
  01
  Nov
  2020

  Inventions - Bach reimagined

  12:00-14:00

  Museum Overschie 

  Inventions – Bach Revisited

  “Inventions” is een reis door het creatieproces, een kijkje in de keuken van de componist en een spannend duel tussen twee muzikanten.

  In Bachs tijd was een ‘Invention’ (inventie) een kort thema of muzikaal idee, dat op allerlei manieren met zichzelf gecombineerd, over elkaar heen geschoven of uit elkaar gehaald kon worden (zoals de creativeitsoefening waarbij je zoveel mogelijk manieren bedenkt om een paperclip te gebruiken). 

   
  Bach was hier een genie in. Hij recyclede op deze manier hele stukken en kon urenlang improviseren op een eenvoudige koraalmelodie, dat het de oren van de toehoorders deed klapperen. 
  In “Inventions” verrast The Scroll Ensemble geïnspireerd door Bachs inventieve rijkdom, goochelend met instrumentencombinaties, muziek van Bach en de bouwstenen waar Bach mee speelde.
  Hoe klinkt een vioolsonate op het Chinese blaasinstrument Sheng? En hoe klinkt zo een gerecycled koraal met buitelende omspelingen op blokfluit en altviool? Wat als een violist zijn partita op de piano speelt geïnspireerd door bijvoorbeeld Beethoven, en wat voor andere combinaties zijn er nog mogelijk?
  In zijn Inventionen neemt Bach een kort melodietje (soms zelfs van een andere componist zoals Pachelbel) en werkt het uit, als een personage in een verhaal, altijd hetzelfde maar door het verhaal van het publiek ook altijd veranderend. In deze meest uitdagende vorm van improvisatie wordt met behulp van takken een thema met het publiek gemaakt. Dan begint ons spel in een muzikale dialoog; in tegenstelling tot een enkele pianist kunnen twee spelers niet altijd weten wat de ander gaat doen en die spanning en speelsheid liggen aan de basis van elk The Scroll Ensemble Concert. Kom en maak deel uit van de inventie!
   
  Robert de Bree – hobo, blokfluit, piano, sheng
  James Hewitt – viool, altviool, piano
   
  Performing our Inventions Duo Programme for the Friends of the Mauritshuis
 • Sat
  25
  Sep
  2021

  Escher, Bach and Leipzig

  19:30

  EX TEMPORE Improvisation Festival Leipzig

  Escher’s letters, his love for motive and Bach, live-painting by Torsten Pfeffer and of course THE SCROLL ENSEMBLE all come together in this performance!