Calendar

Upcoming Events

Upcoming | Archive: 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
 • Sun
  31
  Jan
  2021

  Wat is een Akkoord? - Cursus

  10:00-17:00

  Akoesticum, Ede

  In deze cursus benaderen we de harmonieleer praktisch. De docent biedt je handvatten om met je instrument of stem op reis te gaan in de wondere wereld van de harmonie. Dit opent je oren en geeft je een nieuwe kijk op de muziek die je speelt.

  We kijken allereerst naar de verschillende soorten akkoorden en benoemen die. Vervolgens vragen we ons af wat je in de praktijk met die akkoorden kunt doen. Akkoorden benoemen lijkt op woord benoemen: je kent de regels van het spel, maar daarmee ben je nog niet automatisch een ervaren en creatieve speler! 
  We vragen ons af waarom bepaalde akkoorden een gevoel van beweging geven en andere niet. Waarom passen bepaalde akkoorden en akkoordcombinaties in klassieke muziek en andere niet? Welke akkoorden zitten er in jouw muziekstuk? Wat heb je aan die kennis? Kun je horen welk akkoord er klinkt? Kun je dat akkoord zelf ten gehore brengen? Hoe tover je een melodie tevoorschijn uit akkoorden?
  Misschien kom je tot de ontdekking dat je in je eentje op je dwarsfluit of zingend onder de douche al jarenlang allemaal akkoorden hebt gespeeld!
  Tip: deelnemers kunnen de docent van tevoren een stuk toesturen. De docent pikt er daar eentje uit. Hij vertelt over de akkoorden in dat stuk en licht zo een tipje van de sluier op over de werking van harmonie! 
  Er wordt van je verwacht dat je noten kunt lezen (bij voorkeur zowel in de viool- als de bassleutel); dat je een noot op afroep kunt spelen en dat je enigszins vertrouwd bent met begrippen als interval, toonladder en toonsoort. We zullen al improviserend bepaalde akkoorden en akkoordopeenvolgingen spelen. Je hoeft niet al te kunnen improviseren; de oefeningen van de docent helpen je op weg.

  Opgeven kan hier: https://www.huismuziek.nl/?id=160&course_id=7746

 • Sun
  18
  Apr
  2021

  Barokversieringen - Cursus

  10:00-17:00

  De Kom, Nieuwegein

  In de baroktijd werden niet alle noten die moesten klinken ook daadwerkelijk in de bladmuziek genoteerd. Muzikanten wisten zelf welke versieringen ze toe mochten voegen en konden op die manier hun creativiteit laten zien.
  Versieringen aanbrengen in de muziek is geen eenvoudige zaak, daarom pakken we het in deze workshop stapje voor stapje aan en creëren zo een stevige basis.
  Aan de hand van korte stukjes ensemblemuziek die je vooraf bestudeert, leer je in deze cursus al spelend en onderzoekend verschillende manieren om muziek te versieren. Hoe versier je renaissancemuziek, hoe barokmuziek? Kunnen we zelfs aan muziek van Mozart versieringen toevoegen? Wat zijn de verschillen, de overeenkomsten? Hoeveel schrijf je van tevoren op? Waar vind je je opties?
  Er gaat een wereld voor je open als je je verdiept in de kunst van het versieringen maken! De vaardigheden die je in deze workshop opdoet, zullen van pas komen bij nieuwe stukken die je op je repertoire neemt.
  Alle instrumentalisten zijn welkom, niet alleen degenen die een barokinstrument bespelen, maar ook degenen die een modern instrument bespelen of een volksinstrument. De stemming is a=440 Hz. Voorbereiding noodzakelijk.

  Geef je hier op: https://www.huismuziek.nl/?id=160&course_id=7732

 • Fri
  28
  May
  2021

  WEBINAR: French Baroque ornamentation and improvisation

  16:00

  Webinar, more info

  In Dutch !!!

  De Franse barok staat bekend om de vele versieringen. Soms kun je zelfs een zinnetje vinden met meer opgeschreven versieringen dan noten. Hoe voer je die nou uit? Waar vind je informatie over een versiering waarvan je het symbool niet kent?

  En misschien ben je ook wel benieuwd of er nog meer versieringen toegevoegd kunnen worden (ja!) en hoe? En hoe zit het met de invloed op de Engelse muziek? En gebeurt er misschien zelfs nog meer in de Franse muziek op het gebied van improvisatie?
  Een overzicht waarin veel voorbeelden worden gegeven, waar je een stuk (muziek)geschiedenis meekrijgt en gereedschappen om zelf mee verder te gaan.
  (en je kunt natuurlijk vragen stellen).
 • Mon
  09
  Aug
  2021
  Sun
  15
  Aug
  2021

  Apollo Summer Academy

  Drachten, The Netherlands

  In this course there is also a daily improvisation session and ensembles can register to specifically work on improvisation.

 • Mon
  16
  Aug
  2021
  Fri
  20
  Aug
  2021

  Festival de Musique Improvisée de Lausanne

  Lausanne

  Presentation, Concert and Workshop at the festival about our research done thanks to their Gaël Liardon scholarship.

 • Sat
  25
  Sep
  2021

  Escher, Bach and Leipzig

  19:30

  EX TEMPORE Improvisation Festival Leipzig

  Escher’s letters, his love for motive and Bach, live-painting by Torsten Pfeffer and of course THE SCROLL ENSEMBLE all come together in this performance!