Calendar

Event Information

 • Sun
  31
  Jan
  2021

  Wat is een Akkoord? - Cursus

  10:00-17:00

  Akoesticum, Ede

  In deze cursus benaderen we de harmonieleer praktisch. De docent biedt je handvatten om met je instrument of stem op reis te gaan in de wondere wereld van de harmonie. Dit opent je oren en geeft je een nieuwe kijk op de muziek die je speelt.

  We kijken allereerst naar de verschillende soorten akkoorden en benoemen die. Vervolgens vragen we ons af wat je in de praktijk met die akkoorden kunt doen. Akkoorden benoemen lijkt op woord benoemen: je kent de regels van het spel, maar daarmee ben je nog niet automatisch een ervaren en creatieve speler! 
  We vragen ons af waarom bepaalde akkoorden een gevoel van beweging geven en andere niet. Waarom passen bepaalde akkoorden en akkoordcombinaties in klassieke muziek en andere niet? Welke akkoorden zitten er in jouw muziekstuk? Wat heb je aan die kennis? Kun je horen welk akkoord er klinkt? Kun je dat akkoord zelf ten gehore brengen? Hoe tover je een melodie tevoorschijn uit akkoorden?
  Misschien kom je tot de ontdekking dat je in je eentje op je dwarsfluit of zingend onder de douche al jarenlang allemaal akkoorden hebt gespeeld!
  Tip: deelnemers kunnen de docent van tevoren een stuk toesturen. De docent pikt er daar eentje uit. Hij vertelt over de akkoorden in dat stuk en licht zo een tipje van de sluier op over de werking van harmonie! 
  Er wordt van je verwacht dat je noten kunt lezen (bij voorkeur zowel in de viool- als de bassleutel); dat je een noot op afroep kunt spelen en dat je enigszins vertrouwd bent met begrippen als interval, toonladder en toonsoort. We zullen al improviserend bepaalde akkoorden en akkoordopeenvolgingen spelen. Je hoeft niet al te kunnen improviseren; de oefeningen van de docent helpen je op weg.

  Opgeven kan hier: https://www.huismuziek.nl/?id=160&course_id=7746